ZELJADA 2012
23. september 2012, v krajinskem parku Zajčja dobrava

Izjemno delovno turistično društvo Zajčja dobrava, ki deluje v krajinskem parku Zajčja dobrava, na jugovzhodnem delu Ljubljane, to je v prostoru, kjer se združita reki Sava in Ljubljanica v skupni tok proti Zasavju, prireja v nedeljo, 23. septembra 2012 s pričetkom ob 11. uri veliko, javno, etnološko prireditev -ZELJADO 2012.

To je prireditev, ki vedno privablja veliko obiskovalcev, tako tudi letos, pričakujemo v lepem vremenu preko pet tisoč obiskovalcev. Letošnja, tradicionalna 11. Zeljada bo še posebno svečana, kajti organizatorji pripravljamo program za vse generacije, ki jih bo popeljal v spomine na leta, ko so se naša polja še pretežno obdelovala ročno in s skromnim orodjem, ki bo tudi tu predstavljen na pristen način. Kuhale se bodo najboljše jedi iz zelja. V zabavnih igrah bodo tekmovala turistična društva Mestne občine Ljubljana in pobratena društva iz Šalovcev- Goričko, Pekre Maribor in Filovci-Bugojina, iskal se bo skriti zaklad. Na bogato okrašenih stojnicah se bodo pokazali letošnji zakladi naših polj, predstavili se bodo številni mojstri domače in umetne obrti, na stojnicah boste okušali pristine izdelke kuharskih mojstric iz aktiva kmečkih žena. V kulturnem program bodo nastopili: Bežigrajska godba z mažuretkami, Ljudske pevke iz Treboj, Folklorna skupina Tine Rožanc-veterani, Etno skupina "Suhe češple" iz Gradeža pri Velikih Laščah, VIS Nemir, ter še mnogi drugi zanimivi gostje, ki se nam bodo pridružili. Vabili smo mnogo pomembnih posameznikov, ki jim naša prireditev pomeni sinonim za nekaj pristnega in plemenitega.

Za vse dodatne informacije se lahko obračate direktno na predsednika TD Zajčja dobrava: lojzeadamlje@gmeil.com ali na GSM 041/708 362

Lep pozdrav iz Zajčje dobrave ob povabilu na 11. Zeljado

Poglejte si nekaj naših slik!

Fotografije iz naše čistilne akcije “Za lepšo Ljubljano 2011” katero smo izvedli v dneh 13. In 14. april 2011:ČISTILNA AKCIJA 2012

Naše društvo že več kot dvajset let organizira čistilne akcije našega okolja. Posebno pa smo pozorni do podobe našega lokalnega bisera, to je krajinskega parka Zajčja dobrava. Še pred desetletjem smo se vsako leto, na začetku pomladi soočali z veliko količino  odpadkov, katere so v krajinski park navozili nevestni   posamezniki  iz naše okolice,  kakor seveda tudi posamezniki iz samega mesta.  Ta trend se je v zadnjih letih močno spremenil, MOL z županom Zoranom Jankovićem je tej problematiki dal izjemen poudarek in reorganiziral službe na tem področju.  Posebno pozitivno vlogo na tem področju pa že vrsto let  izkazuje “ Zavod Turizem Ljubljana”, ki vsako leto skrbno koordinira in finančno podpira čistilne akcije, katere organiziramo turistična društva Mestne občine Ljubljana.

 Letos je turistično društvo Zajčja dobrava organiziralo spomladansko čistilno akcijo v dveh zaporednih dnevih. V petek, 23. 3.2012 smo čistili velik del našega urbanega naselja, skupaj s krajinskim parkom Zajčja dobrava. Akcije se je udeležilo ta dan 109 članov našega društva in 11 posameznikov, kateri so se dobronamerno priključili naši akciji.
V soboto, 24.3.2012 pa je naša akcija sovpadala z vseslovensko čistilno akcijo, zato smo kot društvo bili koordinatorji čiščenja na našem teritoriju. Akcije smo se strokovno lotili, kajti čiščenja obrežja Save nizvodno od Šentjakobskega mostu v smeri čistilne naprave v Zalogu, je zelo zahtevno. Na več lokacijah in na treh zbirnih mestih, smo organizirano istočasno pričeli s čiščenjem odpadkov, ki so bili odvrženi v naravo. Tako smo se ta dan zbrali pred gasilskim domom Zadobrova, na naslovu Sneberska cesta 102, pred lokalom v Zajčji dobravi in pred baliniščem Sloge v Sneberjih. V akciji je sodelovalo v naši koordinaciji 223 oseb in veliko tehnične opreme, kakor strojev za grobe posege v odstranjevanju večjih gradbenih odpadkov.

Akcija je izjemno uspela in želimo si, da bi jo naslednje leto odpovedali zaradi ugotovitve, da se je kultura ljudi toliko spremenila, da med nami ni več posameznika, ki se ne bi zavedal kaj je narava, katero  bodo rabili še naši zanamci.

 

Fotografije iz čistelne akcije 2012:

           
       


3. slikarski ex-tempore v aleji zelene

PRORAM 2012

MONTMARTRE V ZAJČJI DOBRAVI

           
         

ZELJE Z MESOM
1 glavica zelja, 600 g mesa, 8 žlic olja, 2 paradižnika, čebula, mleta paprika, pol kozarca kisa ali vina, sol poper. Meso narežemo na koščke in ga popražimo na maščobi. Dodamo nasekljano čebulo, mleto papriko in prelijemo z vrelo vodo. Pokrijemo in na majhnem ognju dušimo. Ko je meso na pol mehko, primešamo na rezance narezano zelje in dušimo do mehkega. Tik pred koncem dodamo še na kocke narezan zrel paradižnik ali malo paradižnikove mezge in vino ali kis. Tekočina se mora vsa pokuhati. Popramo. Kuhamo uro in pol.

ZELJNA JUHA
Zeljna glava, 5 krompirjev, 8 dag slanine, pol žlice moke, čebula, zelen peteršilj, kumina, sol poper.Zeljne liste operi, zreži na prst široke rezance in jih skuhaj v vreli slani vodi. Kuhane krompirje pretlači in zmešaj s krompirjevo vodo. Na zrezani slanini spraži narezano čebulo, dodaj moko in krompir ter odcejeno zelje. Soli, popraj, dodaj kumino in kuhaj 10 minut. Ko je jed kuhana, dodaj peteršilj.

>> več receptov